Av Svein Eggesvik (Sp), fylkesråd for samferdsel og leder av Nordland fylkes trafikksikkerhetsutvalg (NFTU)

Mørket senker seg tidligere og tidligere for hver dag nå. Mørke våte høstveger stjeler det meste av lys, og de som ferdes uten refleks er vanskelige å se. I denne årstiden er det derfor spesielt viktig å bli sett i trafikken. Desto tidligere andre trafikanter ser den som er ute og går eller sykler, jo lettere er det å unngå farlige situasjoner.

I dag, torsdag 19.oktober, arrangeres den nasjonale refleksdagen. Dagen markeres med ulike aktiviteter i alle landets fylker. I Nordland blir det arrangert markering av dagen, utdeling av refleks flere steder og reflekskonkurranse.

Den nasjonale målsettingen er at 40 % av befolkningen skal bruke refleks i byer og tettsteder, mens 60 % skal bruke refleks på landet innen 2018. Trygg Trafikks telling i fjor viste at 47 % av befolkningen brukte refleks på landeveg og 31 % i byen. Det er fortsatt en lang vei å gå for å oppnå målet, og alle kan bidra til å være mer synlig i egen hverdag.

Selv løper og går jeg i trafikken der jeg bor. For å være sikker på at andre trafikanter ser meg bruker jeg alltid refleksvest, refleksbånd og klær med refleks i. Et godt tips er å ha refleksene festet på ytterklærne, eller liggende lett tilgjengelig der du kler på deg før du går ut. I Nordland er det mye vekslende vær som fører til dårlig sikt, vær derfor alltid sikker på at du er sett når du beveger deg i trafikken. Ved å bruke refleks vil det være lettere for andre trafikanter å se deg. Går du uten refleks i mørket vil en bilist i 50 km/t bare ha 2 sekunder på å oppdage deg. Med refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet. Refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt i mørket med 85 prosent.

Alle oppfordres til å lete frem refleksene man har, og henge dem på seg selv og alle man er glad i.

Barn er ofte godt utstyrt med refleks, men tellinger viser at bare halvparten av de voksne i Nordland bruker refleks. Voksne må alltid være et godt forbilde, og de må selv bruke refleks slik at barn og ungdom ser på det som viktig. Det finnes et stort utvalg med reflekser som passer til alle typer bekledning, derfor er det ikke noen unnskyldninger for å ikke være synlig i trafikken lengre. Å kjøpe en refleks og bruke den er en billig livsforsikring.

I Norge arbeider vi kontinuerlig for visjonen om null hardt skadde eller drepte i trafikken. Bidra til en tryggere hverdag for deg og de rundt deg ved å bruke refleks i høstmørket!

Forrige artikkelTungtransport bøtelagt på Stokmarknes
Neste artikkelNybygging og renovering av skolen på Stokmarknes