– OECD ser store muligheter i Nordland og Nord-Norge, men  påpeker at rammevilkårene må ligge til rette for utvikling. Det sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i en kommentar til en OECD-rapport som nylig ble lagt fram i Brussel.

Under fremleggelsen av rapporten i Brussel ble rammevilkårene for Nord-Norge løftet fram. Blant annet er differensiert arbeidsgiveravgift nevnt som et virkemiddel som virker.

– Differensiert arbeidsgiveravgift er et tema som stadig er under press. Rapporten viser at dette er et av mange virkemiddel som næringslivet i Nordland trenger for å styrke seg videre, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll i en pressemelding.

Næringslivet

Rapporten konkluderer også med at norsk regionalpolitikk er for smalt innrettet.

– Nasjonal transportplan, kunnskapspolitikken, næringspolitikken og energipolitikken er alle deler i Norges regionpolitikk. Her ligger det flere muligheter for å styrke næringslivets vilkår.

Det sa Norvoll under sitt innlegg for Northern sparsely populated areas da funnene i OECD-rapporten ble lagt fram. Norvoll vil at regjeringen i mye sterkere grad skal ta i bruk virkemidlene som er for lite brukt.

– Vi eksporterer store mengder fisk, og Nordlands eksport går bra. Men hvis man ser på hvem som tar ut overskuddet, selve verdiøkningen fram til våre fantastiske råvarer ligger på middagsbordet, så kunne en mye større grad tilfalt verdiskapning i Nordland, sier Norvoll som mener at samferdsel også er regionpolitikk.

Veiene

– Hvis trailere fullastet med fersk fisk ikke når ut i Europa, fordi veiene er for dårlig, da sier det seg selv at dette er viktig for våre rammevilkår.
Han påpeker at utdanningspolitikken også er regionalpolitikk.

– Hele poenget med rapporten er at den belyser momenter vi kan ta med oss for å bygge og endre næringslivet i Nordlandssamfunnet slik at det gis rom for utvikling. Momentene fra rapporten kommer til å bli diskutert i mange fora der sentrale myndigheter sitter med nøklene, mener fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Forrige artikkel16 biler sjekket i lokal trafikkontroll
Neste artikkelPolitiet rykker ut med mannskaper til asylmottaket