Hjem Nyheter Norsk sjømat billigere i Kina, ikke fra Nordland
nordlaks produksjon laks laksesider laks norlaks sjømat fisk

Norsk sjømat billigere i Kina, ikke fra Nordland

Kina signaliserer at de ønsker mer importert sjømat og halverer tollsatsene for flere arter, inkludert fryst atlantisk laks. Nå ventes det at eksporten vil øke kraftig fremover, men for blant annet Nordland fylke er det fortsatt forbudt å eksportere laks til Kina.

– Dette er en fantastisk nyhet. Potensialet i det kinesiske markedet er enormt, og halvering av tollsatsene vil bety mye for norsk sjømateksport fremover. Dette er definitivt en hyggelig førjulsgave for sjømatnæringen, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Kineserne vil ha norsk sjømat

Det kinesiske finansdepartementet har lagt ut en melding om at tollsatser for flere fiskeslag er redusert.

Tollsatsene for fryst atlanterhavslaks, fryst lodde og fryst krabbe er halvert, fra 10 til 5 prosent. I tillegg er satsene for fersk krabbe gått fra 14 til 7 prosent, fryste reker fra 5 til 2 prosent, og ferske kaldtvannsreker og hummer fra 15 til 5 prosent.

– Kineserne har stor tillit til norsk sjømat og Norge blir ansett som en av de aller mest populære sjømatnasjonene. Når Kina halverer importtollen på arter som fryst laks, lodde, reker og krabbe er det tydelig at de ønsker å møte kinesiske forbrukeres økende etterspørsel for sjømat av høy kvalitet, sier Sigmund Bjørgo, som er fiskeriutsending i Kina fra Norges sjømatråd.

Fortsatt noen utfordringer

Importbegrensningene til Kina har avtatt, men det vil fortsatt ta tid før en full normalisering av forholdet mellom Kina og Norge er på plass. Blant annet er lakseprodusenter fra fylkene Sør Trøndelag, Nordland og Troms fremdeles utestengt fra det kinesiske markedet.

– Vi følger utviklingen tett, og jobber med fullt trykk for å løse de utfordringene som gjenstår. Den dialogen som er etablert mellom norske og kinesiske myndigheter i 2017 har vært viktig, og vi bygger videre på den, sier fiskeriminister Sandberg.

Forrige artikkelTo utenlandske trailere sperrer Frøskelandsfjellet
Neste artikkelTok fartssyndere på Strand i Sortland