Norge er en versting innen forbruk av forsøksdyr og har 20 prosent av alle forsøksdyrene i Europa.

Det opplyser Dyrebeskyttelsen i Norge, som utdyper sin holdning i en pressemelding.

– Norge bruker om lag to millioner forsøksdyr i året. Dette tilsvarer en femtedel av forsøksdyrene som brukes i hele EU til sammen. Vi krever at det blir en slutt på dette overforbruket av forsøksdyr, sier veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Hun poengterer at dyreforsøk ofte foregår bak lukkede dører. Det er for lite åpenhet om hva som faktisk foregår i forskningens navn. Sammen med Norecopa tar Dyrebeskyttelsen Norge saken opp på temamøte torsdag på Arendalsuka .

Tidligere professor ved Norges veterinærhøgskole, og nå sekretær av Norecopa, veterinær Adrian Smith vil der fortelle hvordan det er mulig å redusere forbruk av forsøksdyr.

Ifølge pressemeldingen er han en av Norges fremste eksperter på området og hans arbeid for å redusere bruken av forsøksdyr er anerkjent internasjonalt. Han løfter fram behovet for å etablere et 3R- senter i Norge. Slike sentere jobber systematisk med å redusere bruken av forsøksdyr, slik det gjøres i andre EU-land, opplyser Roaldset.

Finnes bedre løsninger

Norge er ett av landene som bruker flest dyr i dyreforsøk i Europeisk sammenheng, fremover dyrebeskyttelsen. Organisasjonen Norecopa jobber for at man skal bruke alternativer til dyr i forskning og anbefaler alle forskningsinstitusjoner om å anvende de tre R-ene, som står for «Replacement», «Reduction» og «Refinement»

– Jeg vil fortelle hvordan det har vært å jobbe som forsøksdyrveterinær i Norge de siste 40 årene, og om behovet for et fysisk 3R-senter som kunne øke innsatsen på å redusere antallet forsøksdyr som brukes her til lands, sier Adrian Smith.

Forrige artikkelFransk rederi får foretaksstraff på 800.000 kroner for brudd på våpenloven
Neste artikkelBer næringstoppene om å la olja ligge