Lofoten og Vesterålen går trolig klar av ekstremværet som Meteorologisk institutt melder onsdag formiddag.

Ekstrevarselet med navn «Ylva» gjelder området Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Lofoten og Vesterålen er ikke nevnt i meldingen, ettersom det ser ut til at ekstremværet passerer øst for regionene.

Onsdag kveld ventes økning til søraustlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 40-50 m/s. Vinden er ventet å minke torsdag kveld i sør, i nord først fredag morgen.

Troms

I Troms ventes det torsdag morgen økning til søraustlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 35-45 m/s. Vinden er ventet å minke fredag morgen.

Meteorologene beskriver værsituasjonen med et lavtrykk i Norskehavet og høytrykk over Kola-halvøya. Dette setter opp et kraftig sørøstlig vindfelt over deler av Nord-Norge. Med denne vindretningen ventes store lokale variasjoner i vindstyrke, og det kan forventes kraftige vindkast på 35-50 m/s i utsatte fjordstrøk og andre leområder.

Konsekvenser

Det blir stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan bli stengt. Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog.

Forrige artikkelFront mot front med personskade
Neste artikkelKulingvarsel fra Melbu til Andenes