I 1992 ble Melbu-sjarken «Anne II» kondemnert og senket i havet. I morgentimene onsdag ville hun opp igjen. Da fikk Havfisk-tråleren Gadus Njord gammelsjaken i trålen under testing av ny bunntrål i Hadselfjorden.

I følge skipper om bord på Gadus Njord, Ole Lyngmoen, fikk trålermannskapene seg en skikkelig overraskelse under prøvetrålingen ved 8-tiden onsdag morgen.

– Vi skjønte at det var noe alvorlig feil da alle wirene på dekk plutselig strammet seg noe alvorlig. Først tenkte vi at det kunne være en vågehval som hadde forvillet seg inn i trålen, men etter hver som vi heiv trålen dukket den gamle Melbu-sjarken «Anne II» opp i hekken på tråleren, sier Ole Lyngmoen til 8445melbu.no.

Museumsbestyrer Fred Martinussen ved Norsk fiskeindustrimuseum på Melbu mistet i mars 2014 skøyta «Karl Anton» under stormen Kyrre. Og har siden da vært på utkikk etter en ny båt.

– Vi er om bord på Gadus Njord nå og ser nærmere på sjarken. Den ble ribbet for utstyr da den ble senket i havet i 1992, men er i bemerkelsesverdig god stand ellers. Med hjelp av våre andre museumsavdelinger rundt omkring i Lofoten og Vesterålen kan det være mulig å skaffe utstyr som kan passe på sjaken. Vi får se hvordan det går, sier Fred Martinussen.

Han kan fortelle at sjarker fra tidlig 90-tall er mangelvare i museumssammenheng. Svært mange sjarker ble kondemnerte. Det finnes derfor ingen sjarker som er tatt vare på fra den tiden.

– Vi håper vi har fått tak et klenodium som kan pryde samlingen av museumsgjenstander her på Neptun dersom alt går etter planen, avslutter museumsbestyreren.

PS: Denne saken var vår aprilspøk for 2015.

Forrige artikkelMelbu Systems bygger ny fabrikk på «Nordsild»
Neste artikkelStamina Hot snart historie på Melbu