Det er en rystende historie som foreldrene kan fortelle fra behandlingen ved Nordlandssykehuset Lofoten i Gravdal.
De pårørende til en gutt som ble behandlet ved Nordlandssykehuset Lofoten i Gravdal, kontaktet Pasient- og brukerombudet for å få bistand i forbindelse med behandling av sønnen. I følge pasientombudet ble sønnen i huset lagt inn på dagkirurgisk for å gjøre en undersøkelse av en falsk mandel. Gutten skulle derfor legges i narkose.
Les mer: Gutt fikk overdose på Nordlandssykehuset
– Da han våknet etter inngrepet merket mor at han virket veldig fortumlet. Han hadde store pupiller og sovnet igjen. Utpå ettermiddagen fik foreldrene beskjed av personalet om at de måtte prøve å vekke ham siden de straks skulle stenge avdelingen. De forsøkte å vekke ham, men han var veldig fjern. Han hadde tydelige synsforstyrrelser og han ble etter hvert hyperaktiv, skriver pasientombudet i en henvendelse til Fylkesmannen i Nordland.
Sendt hjem
Foreldrene ba om at gutten måtte få ligge over på sykehuset, da han ikke virket helt bra. Personalet mente imidlertid at alt var gått etter boken og at de bare skulle dra hjem. Da de kom hjem ringte mor tilbake til sykehuset, fordi hun fortsatt mente at gutten burde undersøkes. Personalet ved sykehuset mente imidlertid at dette skulle gå seg til. Neste dag tok foreldrene kontakt med legevakten.
Innlagt igjen
Gutten ble etter henvisning innlagt igjen på sykehuset for undersøkelse. Her kom foreldrene i kontakt med anestesilegen som var med på inngrepet.
– Han kunne bekrefte at gutten hadde fått tre ganger for mye Altropin under narkosen. Anestesilegens forklaring på denne feilen var at de dagen før hadde en veldig vanskelig situasjon hvor de holdt på å miste en pasient. Anestesilegen mente at han ikke hadde hodet helt med seg. Han skyldte også på at en ny type sprøyter fra en annen leverandør, skriver pasient- og brukerombud Inger-Marie Sommerset i sin henvendelse til Fylkesmannen i Nordland.
Engstelig
Pasientombudet kan også fortelle at mor til gutten mener overdoseringen endte med at gutten fikk en luftveisinfeksjon. Han har også fått litt søvnproblemer, noe han ikke har hatt før. Han sovner om kveldene, men etter en liten stund våkner han og kommer opp. Han har nok fått en reaksjon på det som har skjedd. Han har også blitt mer engstelig for lege/sykehus, noe han aldri var før.
Det er på dette grunnlaget at pasient- og brukerombudet har anmodet Fylkesmannen i Nordland om å vurdere om det foreligger pliktbrudd fra helsepersonellets side i denne saken.
Dette er Atropin
Atropin, er et legemiddel som framstilles av belladonnaplanten (Atropa Belladonna) og er en potensielt giftig medisinsk urt. Atropin kan brukes til behandling av en lang rekke lidelser: Det lammer visse nerveender og virker avslappende på innvollsmuskulatur, som er forbundet med dem. Det kan også brukes til å tørke ut lunge og strupe før det gis narkose. Det virker utvidende på pupillene og brukes derfor som øyedråper i forkant av øyeundersøkelser og ved behandling avregnbuehinnebetennelse. Det kan også virke lindrende ved astma og kikhoste og kan benyttes ved enkelte tilfeller av soppforgiftning. Atropin er også motgift ved nervegass. Atropinets vanligste bivirkninger er at det nedsetter spytt- og svetteproduksjonen og hemmer øyets tilpasning til syn på nært hold – altså akkomodasjonsrefleksen. Kilde: Wikipedia.
I følge legemiddelhåndboka er barn spesielt følsomme for Altropin. For en seksåring kan selv noen få dråper i øyet over en todagers periode gi alvorlig forgiftning