Naturvernforbundets leder Truls Gulowsen krever at leteboringen må stoppe på det han omtaler som «skandalefeltet» Wisting, som ligger i Barentshavet.

Han sier at Miljødirektoratet må avvise planene om leteboring i det sårbare iskantområdet på Wisting.

Aker BP har søkt om tillatelse til å bore tre letebrønner på det kontroversielle Wistingfeltet, langt nord i Barentshavet. Wisting ble lagt på is i fjor som følge av økte kostnader, men oljeselskapene har ennå ikke gitt opp, sier Naturvernforbundets leder i en uttalelse. Nå vil selskapene lete etter mer og har planlagt boring allerede i februar 2024.

Rett i søpla

– Denne letesøknaden trenger ikke en gang et kjapt blikk før den går rett i søpla. Vi har allerede funnet mer olje enn det kloden tåler at vi bruker. Da kan vi ikke lete etter mer, attpåtil rett oppunder den sårbare iskanten, sier leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Planene om Wisting møtte massiv motstand fra en samlet miljøbevegelse før feltet ble satt på vent i fjor. Feltet befinner seg lenger nord enn noe annet felt på norsk sokkel, 300 km nord for Hammerfest.

Totalt uansvarlig

I en høringsuttalelse 16. november sier Naturvernforbundet seg svært kritisk til leteboringen. Det er stor risiko knyttet til ømfintlig natur i Barentshavet, mangelfull oljevernberedskap, tøffe værforhold særlig vinterstid, og utslipp fra en ulykke underveis i leteboringen vil i verste fall nå både iskantsonen og Bjørnøya.

– Boring her er totalt uansvarlig. Av alle plasser man vil produsere olje, er dette blant de absolutt verste, slår Gulowsen fast.

Han viser til at statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer leting etter mer olje og gass, men sier samtid at «Norge satser nå mest på leting rundt eksisterende olje- og gassplattformer, ikke på åpning av helt nye felt».

Lett å avslå

– Det er svært positivt når statsministeren sier vi ikke skal satse på nye felt. Wisting er både nytt og svært problematisk, så det må være lett å avslå leteboring der, sier Gulowsen.

Nylig foreslo også det regjeringsoppnevnte Klimautvalget 2050 å stanse all videre leting, viser han til.

– Regjeringen må lytte til sitt eget utvalg og slutte å gamble med klima og sårbar natur. I tillegg til risikomomentet, går leteboring på Wisting helt på tvers av både verdens klimamål og naturavtalens mål om 30 prosent vern av verdens havområder, sier Truls Gulowsen.

Forrige artikkelPolitiet fornøyd etter promillekontroll
Neste artikkelAvslører ulovlig utsendelse av skadet oppdrettslaks