I midten av februar kommer Knut Hamsun til Melbo hovedgård, men det er i overført betydning.

Det er i Kveldakademiet i Melbo hovedgård at Henning Howlid Wærp (bildet over), professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Tromsø, skal holde et foredrag om Hamsun. Fokus på foredraget er trilogien om Segelfoss by. Med seg har han Arne Uberg som gjennom et kulturinnslag skal framføre tekster av Hamsun.

I følge en pressemelding fra Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap stiller foredragsholderen spørsmål om hva Hamsun vil med dette nordnorske stedet som utvikler seg fra storgård til småby.

Kveldsakademiet er denne gangen i Melbo Hovedgård og det er den 17. februar klokka 19 foredraget med tittelen «Tenk fest på et dunvær, det var jo som å male diamanter i maten!»

I triologien skildrer Knut Hamsun Segelfosss-samfunnet gjennom tre romaner: «Barn av tiden» (1913), «Segelfoss by» (1915) og «Men livet lever» (1933).

(saken fortsetter under bildet)

2015-02-06-nordland-akademi-Arne-Uberg-
Arne Uberg leser tekst i sitt kulturinnslag under foredraget på Melbo hovedgård.

Bøkene er dels en skildring av den økonomiske og sosiale utviklingen i Nordland, dels en kommentar til utviklingstrekkene i hele den vestlige kultur. Hamsun kan i Segelfoss-bøkene sies å utfordre tanken om hva fremskritt innebærer. Og det er kanskje i kritikken av det fremvoksende forbrukersamfunnet at romanen i dag kan sies å ha relevante problemstillinger?

Foredraget vil være et forsøk på å gjøre en «grønn» lesning av Hamsun, det vil si plassere ham i forhold til økokritikken. Kulturinnslaget på Kveldsakademiet i Hovedgården er ved Arne Uberg, som mange kjenner fra Melbu Amatørteaterlag. Han vil fremføre tekst av Hamsun.

Henning Howlid Wærp (født 1959) er en norsk litteraturforsker. Han ble dr.art. ved Universitetet i Oslo i 1996 på en avhandling om naturlyrikk hos Andreas Munch, Vilhelm Krag og Hans Børli. Han har seinere bland annet forska på Knut Hamsun og Cora Sandel, og har redigert en antologi over prosadikt på norsk.

 

Forrige artikkelAkademiet satte kosmisk rekord på Melbu
Neste artikkelPeriodevis orkan i Lofoten og Vesterålen