En idérik landskapsarkitekt hadde kanskje sett for seg ei åpen elv med et flott vannspeil mellom husene?

Men så var det bare kommunen som hadde bestemt at de gamle rørene skulle byttes ut med nye. Arbeidene koster om lag en halv million kroner i følge kommunens vedtak i fjor høst.

Det er ved krysset Strandgata og Fjellveien på Melbu at Hadsel Maskin satte gravemaskinene i jorda på vegne av kommunen nylig. De gamle rørene som leder Melbuelva ut i sjøen hadde gjort jobben sin. Nye måtte overta.

Etter hvert har maskinentreprenøren gravd seg lengre og lengre innover mellom husene i retning Idrettsveien, samtidig som nye rør og jordmasser fjerner sporene av vannspeilet etter hvert som arbeidene skrider fram.

Tidligere gikk hele Melbuelva i åpent lende, og endte i sin tid i sjøen i indre havn. Det resulterte i mye isgang i havna. På den tiden var det mange barn og unge som hoppet fra isflak til isflak på kalde vintere. Store hulrom under isen var også vanlig ved fjære sjø. Derfor ble ferskvannet ledet østover til bukta som mange i dag assosierer med området der Osen Miljøpark på Melbu er planlagt.

I dag går elva i åpent lende fra Melbu skole i Idrettsveien og oppover forbi Elverhøy, Andedammen, Parken og oppover mot Melbumarka. Resten av elva går i rør.

Forrige artikkel300 hettemåker søkte nødhavn på Melbu
Neste artikkelFørste etasje reiser seg på Melbu skole