En mann på 60 år, tidligere bosatt i Øksnes kommune og opprinnelig sveitser, er dømt til samfunnsstraff for å ha svindlet NAV samtidig som han tjente millioner som snekker.

I følge tiltalen fra Statsadvokatene i Nordland hadde mannen i en periode fra januar 2011 til februar 2013 innlevert elektronisk meldekort til NAV, men hvor han unnlot å føre opp alle timer han faktisk hadde arbeidet.

Urettmessig

– Meldingene som ble avlest elektronisk dannet grunnlag for automatisk beregning og urettmessig utbetaling av til sammen 348.243 kroner i arbeidsavklaringspenger. Handlingen førte til tap eller fare for tam for NAV og eller staten, heter det i tiltalen.

Øksnesmannen ble også tiltalt for falsk forklaring i forhold til første del av tiltalen. Sveitseren bosatte seg i Øksnes i 2005 og bodde der til han i 2014 ble innvilget stønad til rehabilitering etter hundre prosent uførhet.

NAV-klienten ble av NAV bedt om å tilbakebetale penger allerede i 2014. Han ble avslørt av opplysninger fra skatteetaten om at han hadde hatt arbeidsinntekt i perioden han fikk stønad. Han hadde blant annet tatt på seg et snekkeroppdrag.

Tjente to millioner

Vesterålen tingrett har funnet det bevist, etter opplysninger fra tidligere ektefelle, at han hadde drevet omfattende virksomhet som snekker i perioden han mottok støtte fra NAV. Oppdragene skal ha utgjort cirka to millioner kroner, som retten har fått bevist gjennom kontoutskrifter fra tiltaltes bankkonto. To oppdragsgivere vitnet i retten og bekreftet oppdrag.

– Tiltalte har med forsett manipulert datasystemet til å utbetale stønad fra NAV som ikke var berettiget.

I utgangspunktet skulle svindelen ha resultert i ubetinget fengsel, men siden retten har funnet ut at den tiltalte har slitt med store helseplager, både fysisk og psykisk, ville ikke retten gi mer enn samfunnsstraff.

Pengekrav foreldet

På grunn av foreldelsesregler slipper den tiltalte å betale tilbake mesteparten av pengene han svindlet til seg. Sveitseren ble dømt for svindel og samfunnsstraff på 75 timer som må gjennomføres i løpet av tre måneder. Om dette ikke imøtekommes, må han i fengsel i tre måneder. Han ble dømt til å betale NAV 16.000 kroner i erstatning fordi resten av kravet fra NAV var foreldet.

Forrige artikkelMelbu: Plutselig var det «blåst» etter entreprenørene
Neste artikkelPolart lavtrykk går trolig nord for Lofoten og Vesterålen