En gruppe skeptikere på Melbu kaller inn til folkemøte i Melbu samfunnshus. Der vil de fortelle at de nye strømmålerne som skal utplassere i alle norske hjem blant annet utgjør en fare for folks helse.

Prosjektingeniør Anniken Liland Fredriksen i Trollfjord Nett AS er ikke enige i teorien om at utstyret utgjør en fare for folks helse.

…helseskadelige, miljøskadelige og privatlivskrenkende «smarte» strømmålerne…

– De nye strømmålerne og tilhørende kommunikasjonsutstyr tilfredsstiller alle offentlige krav og ligger langt innenfor fastsatte grenseverdier for stråling. Vi stoler på vurderinger gjort av fagmyndigheten, blant annet Statens strålevern, sier Fredriksen i en kommentar til LoVe24.

Den tidligere journalisten i Vesteraalens Avis, Jonas Ellingsen, er blant de som står bak folkemøtet. På møtet kommer den tidligere Telenor-ansatte Einar Flydal for å holde foredrag. Han er en av de mest markerte skeptikerne på landsbasis når det gjelder stråling i hverdagen.

– Han kommer til Melbu for å holde foredrag om de nye helseskadelige, miljøskadelige og privatlivskrenkende «smarte» strømmålerne, heter det.

– Ikke godta installasjon av ny smart strømmåler får du har hørt dette foredraget, oppfordrer skepsisgruppa på Melbu på plakter som er hengt opp rundt omkring på stedet og kommunen for øvrig.

– Det blir diskusjon, spørsmål fra publikum og forhåpentligvis godt forberedte journalister, heter det på plakaten som er distribuert på blant annet Melbu.

Gruppen har blant annet invitert Statens Strålevern, NVE, kraftselskapene, politikere, ansatte i skoler og barnehager, samt helse og miljøarbeidere til folkemøtet.

Eksponeringen fra disse senderne er svak og utgjør vanligvis tusendeler av grenseverdien.

I følge Statens strålevern er det snakk om målere som har flere teknologier. Noen sender signal via strømnettet, mens andre sender via mobilnettet eller via radionettverk. Felles for disse teknologiene er at strålingen er kortvarig og svak, og er ikke helsefarlig.

Data fra strømmålere som blir sendt over mobilnettet, skjer oftest via GSM 900, som vi har hatt i landet i mange år. Eksponeringen fra disse senderne er svak og utgjør vanligvis tusendeler av grenseverdien.

Statens strålevern mener derfor at det ikke er grunnlag for dem å pålegge netteiere å redusere strålingen for smarte strømmålere. Strålevernet gjør samtidig oppmerksom på at du som strømkunde ikke nødvendigvis må akseptere at det installeres en «smart» strømmåler i hjemmet ditt. Det må du ta opp med netteier, som i Hadsel kommune er Trollfjord Nett AS.

Forrige artikkelNy Sandnes-rektor ennå ikke på plass
Neste artikkelHadsel skal bruke 53 millioner på vernebygget