Den sprøbakte torsken fra Lofoten du kjøper hos Coop, har i virkeligheten reist tusenvis av kilometer før den havner på bordet i Vesterålen.

Sprøbakt torsk produsert av Leknes-selskapet bak merkevaren «Lofoten», både smaker godt og har lang holdbarhet. Et lite merke på baksiden av pakken avslører at den faktisk er produsert i Kungshavn i på vestkysten av Sverige; mellom Gøteborg og norskegrensen.

Råstoffet fra Lofoten sendes med bil til produksjonsselskapet Mareno Seafood i Kungshavn, en fiskeriprodusent som Lofotprodukt AS på Leknes kjøpte opp i 2014.

Lang reise

Fra fisken tas opp av havet i Lofoten, legger råstoffet ut på svært lang reise. Først fra Leknes til Kungshavn, hvor produktet produseres. Deretter sendes det ut på en like lang reise tilbake til Vesterålen.

Prosjektleder Kristel Pedersen i Lofotprodukt AS bekrefter at produktet produseres på vestkysten av Sverige.

Kort reise for mange

– Distribusjon av matvarer er ikke hva det en gang var, da for eksempel fisk kunne leveres rett fra kaia til lokalbutikken. For å oppnå effektiv logistikk, transporteres alle matvarer i dag til dagligvarekjedenes sentrale lager, før de distribueres ut til de mange lokalbutikkene. Det vil si at selv om du kjøper en lokalprodusert matvare, har den vært på en reise via et sentrallager på sin vei til lokalbutikken. Det høres kanskje rart ut, men det betyr egentlig bare at det er færre biler som kjører rundt på matvarer siden man kan samkjøre varer fra mange produsenter. For dette produktet som er produsert i Sverige synes nok transportveien for råstoffer og varer lang, men de fleste av våre kunder bor faktisk på Østlandet. For disse kundene blir det en kort reise, sammenlignet med de som kjøper produktet i Vesterålen. Dette fordi fabrikken i Kungshamn bare ligger en to timers kjøretur fra Oslos sentrallager.

Hun opplyser at Lofotprodukt AS har sin hovedfabrikk på Lekens hvor det produseres fiskekaker, fiskegrateng og fiskeburgere som selges som ferskvare i butikk.

Rimeligere produkter

– Markedet etterspør også litt rimeligere produkter som har lengre holdbarhet og høy kvalitet. Selskapet Marenor, som vi har kjøpt, har produsert panerte frysevarer i 25 år. Dette er de skikkelig gode til, og de har et produksjonsoppsett for dette som vi i dag ikke har ved fabrikken vår på Leknes. Ved å nyttiggjøre oss av maskineriet og kompetansen våre kollegaer i Sverige har, kan vi altså likevel lage og tilby produktet markedet etterspør.

Lofoten

Hun understreker at de gjerne skulle kunne produsere alle produktene i Lofoten, men det ville krevd svært store investeringer i maskiner og bygningsmasse.

– Hovedgrunnen for at vi ikke produserer sprøstekt torsk på Leknes, er at vi ikke har mulighet for denne produksjonen hos oss. Vi ser imidlertid ikke bort fra at det kan bli slik produksjon på Leknes i framtida, om etterspørselen blir så stor at det er forsvarlig å investere i en slik produksjonsmetodikk.

 

Forrige artikkelSlik blir gang- og sykkelstien fra Melbu-Gulstad til Steilo
Neste artikkelBil endte på taket under utforkjøring i Hadsel