Nå foreligger tallene fra Norsk institutt for naturforskning.

Årets hønsefugltakseringer viser en betydelig økning i lirypebestanden i Nordland og Troms, mens Finnmark opplever en liten nedgang. Hva betyr dette for naturforvaltningen og jaktsesongen?

Det er stor variasjon i lirypebestanden mellom regionene i Norge. Nordland og Troms har hatt den største økningen, mens Finnmark ser en liten tilbakegang etter et godt år i fjor. Dette er første gang på flere år at bestanden har økt så markant i nord.

– Bestanden har på landsbasis økt fra i fjor til i år. Samlet sett er 2024 et av de bedre årene de siste femten årene, men det er betydelig variasjon mellom landsdelene, sier Erlend B. Nilsen, prosjektleder for Hønsefuglportalen og seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Smågnagerdynamikk og værforhold

Tidligere analyser viser at smågnagerdynamikken og værforholdene ikke har like sterk effekt på lirypenes bestandsutvikling overalt i landet. Dette kan forklare de ulike mønstrene i bestandssvingningene.

– Våre tidligere analyser av takseringsdata fra Hønsefuglportalen har vist at smågnagerdynamikken og variasjon i været gjennom ulike sesonger ikke har like sterk effekt på lirypenes bestandsutvikling overalt i landet, sier Nilsen.

Økning i stamfuglbestanden

Den store økningen i lirypebestanden er ofte knyttet til en økning i stamfuglbestanden over flere år.

– Økningen er altså ikke kun en følge av ett enkelt år med store kull, men er også et resultat av endringer som skjer over flere år, forteller Lasse Frost Eriksen, småviltforsker i NINA.

Stabil skogsfuglbestand

Skogsfuglbestandene har holdt seg stabile på landsbasis, med en liten økning i kyllingproduksjonen noen steder.

– Tettheten av voksne fugler ser ut til å være på nivå med fjoråret, mens produksjonen av kyllinger har økt litt en del steder, forteller Lars Rød-Eriksen, forsker i NINA.

En stor dugnad

Årets takseringer har involvert nærmere 2000 taksører som har dekket over 300 områder. Dette gir et solid grunnlag for kunnskapsbasert forvaltning av hønsefugl i Norge.

– Det er en enorm innsats som legges ned, og takseringene som gjennomføres er gjennomgående av høy kvalitet, sier forskerne fra NINA.

Forrige artikkelEldre mann døde i alvorlig ulykke
Neste artikkelPolitiet advarer mot farlig stoff i Vesterålen