Myndighetene har iverksatt en stor redningsaksjon for å redde en spekkhoggerfamilie som har rotet seg inn i Melbu havn.

Det var mannskaper på ferga Tysfjord som først oppdaget den uvanlige aktiviteten i Melbu havn lørdag formiddag ved titiden. Og det var spesielt rundt merdene med levendefisk ved Norway Seafoods som spekkhoggerne var interessert i.

Det er Fiskeridepartementet som er ansvarlig for forvaltningen av sjøpattedyr. Derfor er de fiskeriminister Per Sandberg (Frp) som har fått den vanskelige saken på sitt bord.

– Nå legger jeg alle spørsmål om trålerforpliktelsene til side for et par dager, og konsentrerer meg om å redde ut de syv spekkhoggerne som trenger hjelp for å finne åpningen i mologapet og friheten ut i Hadselfjorden, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp) på telefon fra forsvarets Falcon, som er scramblet for å få statsråden og hans medhjelpere fram til Melbu havn så raskt som overhodet mulig. Det militære jetflyet kan lande på korbaneflyplasser på samme måte som F16, og lander på Stokmarkens Lufthavn Skagen ved 13-tiden lørdag.

I tillegg til departementets folk, havforskere og ekspertise fra Universitetet i Tromsø, er to mindre kystvaktskip beordret til Melbu for å assistere i redningsaksjonen. Et mindre firma fra Lofoten, som er eksperter på spekkhoggernes kommunikasjon, har med seg spekkhoggeropptak når de ankommer Melbu utpå ettermiddagen. Planen er å spille av spekkhoggeropptak utenfor mologapet, i håp om å lure spekkhoggerne ut i fjorden.

WWF Norge oppfordrer alle medlemmer og sympatisører om å melde seg som frivillige på telefon 95844091. Folk vil bli innkvarter frivillig i hjemmet til folk på Melbu. Det lokale hotellet stiller seg også velvilig med gratis overnatting fram til mandag.

– Vi har et håp om å få spekkhoggerne ut fra Melbu havn i løpet av relativt kort tid, men vi frykter også at dyrene inne i Melbu havn lider. Derfor har vi bestilt en hvalfangerbåt fra Skrova som skal avlive spekkhoggerne med hvalharpun dersom det blir nødvendig, sier fiskeriinspektør Håkon Borklevick i Fiskeridepartementet.

LoVe24.no kommer med mer.

 

Forrige artikkelKampen mot rømming og resistent lus trappes opp
Neste artikkelForventer store nedbørmengder mandag og tirsdag