Tidlig fredag kveld blåste begge fergene i lurene. Det var tid for vaktskifte.

Det var klokka 18:15 fredag kveld at MF «Hamarøy» blåste i luren, og fikk straks svar fra søsterskipet MF «Tysfjord». Begge lå i Melbu havn. Den ene skulle ut på nye turer, mens den andre har planene klar for sambandet Melbu – Fiskebøl i åtte år framover. MF «Tysfjord» la ut på sin første overfart over Hadselfjorden et drøyt kvarter etter at vikarferga dro, nærmere bestemt klokka 17.33.

MF «Hamarøy» la ut gjennom mologapet mot sør, og satte kursen østover i retning Raftsundet. Dermed var mer enn tre uker som vikarferge over.

MF «Tysfjord» har vært til kai på Melbu i flere dager allerede, men mannskapene hadde etter ankomst mandag kveld en del oppgaver som måtte løses før hun kunne settes i trafikk.

(saken forsetter under bildet)

2015-01-23.mf-hararoy-ferge-kart
MF «Hamarøy» satte kursen østover mot Raftssundet fredag ettermiddag, for nye oppdrag langs kysten – på vegne av Torghatten Nord .

Noen minutter etter at vikarferga dro, kom MF «Tysfjord» med tverrsiden på styrbord side i retning fergekaia, som har blitt forlenget med over 20 meter for å kunne håndtere den nye og langt lengre ferga som nå er satt i trafikk.

MF «Tysfjord» har vært på verft ved Ålesund i flere uker, før hun ankom Melbu på mandag. Det var skipper Sten Jonny Olsen som førte ferga fra Mørekysten til Melbu, og han kan opplyse at ferga har fått helt ny motor. En Rolls Royce levert av Bergen Enginering. Den nye motoren har samme marsfart som vikarferga, men MF «Tysfjord» skal nå ha fått en motor som har langt lavere utslipp av nitrogenoksid (NOx). Nyferga bidrar med andre ord til mindre forurensning, som kan føre til sur nedbør, samt mindre forurensning lokalt.

Nyferga MF «Tysfjord» har også fått nytt utstyr om bord når det gjelder manøvrering. Det var nok noe av årsaken til at nyferga kom på tvers fra trålerkaia mot fergekaia. For oss som bruker ferga over Hadselfjorden, blir det spennende å se hvor mye tid nyferga kan spare når den legger fra og legger til på begge sidene av fjorden.

(saken forsetter under bildet)

2015-01-23.mf-tysfjord-ferge-legger-til-kai-2
MF «Tysfjord» skal trafikkere Hadselfjorden i åtte år framover. Med ny Rolls Royce-motor og nye navigasjonsmidler ombord vil forurensningen fra ferga bli redusert. Og de reisende vil oppleve stødigere ankomst og avgang på begge sidene av Hadselfjorden.

 

Forrige artikkelMelbus befolkning går digitalt hos legen
Neste artikkelRose Hemmingsen skal selge Embla Kafé